Стигму щодо працевлаштування ветеранів та ветеранок Україна тільки починає долати. Бо й досі серед роботодавців поширені упередження, що людина із бойовим досвідом належить до категорій ризику через ймовірність ПТСР. Хоча насправді більшість військових можуть взагалі не зіткнутися з важкими наслідками для ментального здоров’я.

Але щодалі враховувати особливості набутого бойового досвіду все ж доведеться. Бо нині ветерани та ветеранки – люди працездатного віку, які є чималою частиною трудового ресурсу країни. Роботодавцям важливе розуміння взаємодії – під час повернення співробітників із фронту на старі посади або ж прийому до компаній нових працівників. І на різних етапах варто подбати про таке 👇

🔼 Під час співбесіди не треба вигадувати спеціальні методи інтерв’ю. Але важливо запитати людину про наявність бойового досвіду, адже сама вона може про нього і не повідомити. Така інформація дасть можливість подбати про подальшу інтеграцію ветерана / ветеранки.

💬 «Особисто я не хотіла взагалі нікому говорити, що служила. І поки до мене не прийшли з нагородою на роботу – ніхто не знав, що я ветеранка. Бо коли це сприймається, наче їде ревізор: «у нас зараз буде ветеран, будь ласка, обережно з ним…» – це стигматизація просто, це не ок», – розповідає ветеранка Катерина Приймак, очільниця руху VETERANKA.

🔼 На війні не обирають з ким служити. Тому люди із бойовим досвідом зазвичай мають високий рівень комунікації, навичок підлаштування до різних обставин. Але призначення новому працівнику ментора, бажано також із військовим минулим, зайвим не буде.

💬 «Нині компанії докладають зусиль, щоб дізнаватися більше про воєнний досвід та розуміти, як можна перенести отримані під час нього навички в професію. Завдання на порядку денному – стати тими організаціями, які будуть для ветеранів спільнотою, безпечною територією, де вони зможуть повною мірою реалізувати свій потенціал», – говорить Анастасія Розлуцька, координаторка проєкту «Назустріч» у Work.ua (учасник спільноти «Бізнес без бар’єрів»).

🔼 Досвідчені роботодавці радять запроваджувати право гнучкого графіка на перші три місяці після повернення до роботи. А ще організовувати тренінги для поновлення професійних навичок і набуття нових знань, зокрема й тих, що не були отримані за час відсутності.

💬 «Ще один дуже важливий елемент. Роботодавці мають зважати, що потреба у визнанні є однією з базових потреб ветеранів, хоча вони самі вголос про це не говорять. Тому варто модернізувати програми колективно-соціальної відповідальності під потреби людей з бойовим досвідом, включно з окремими програмами вдячності, поваги та вшанування», – наголошує експертка Оксана Коляда, полковник запасу, ветеранка.

🔼 Великі компанії можуть організувати служби підтримки для захисників і захисниць. А для всього колективу бажано провести навчання: як не провокувати конфлікти або грамотно виходити з них, а також щодо тем, яких не слід торкатися.

💬 «Після повернення з військової служби офіційно працевлаштувався, все добре… І мені фактично в перший день одна з колег ставить питання: «І як воно – вбивати людей за гроші?». Для мене це було шоком», – згадує Родіон Тристан, ветеран.

📕 Рекомендації для взаємодії з повагою до гідності та досвіду кожної людини зібрані у спеціальному розділі «Довідника безбар’єрності» – «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія» 📲https://bit.ly/3JKOTal. Та у створеному на його основі однойменному освітньому серіалі, який можна переглянути на Дія.Освіта – https://bit.ly/3UYvZSK або на YouTube «Ти як?» – https://bit.ly/4aZfBZ0

🎥 Освітній серіал «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія» створено з ініціативи Міністерство цифрової трансформації України у межах комунікаційної кампанії «Ти як?» Всеукраїнської програми ментального здоров’я – ініціативи першої леді Олена Зеленська. Проєкт реалізовано за підтримки Координаційний центр КМУ / Mental Health UA, ГО «Безбар’єрність» та компанії Visa – учасниці спільноти «Бізнес без бар’єрів».

#bezbariernist#безбарєрність#barrierfree

#бізнесбезбарєрів

Перейти до вмісту