СТАРТ КАМПАНІЇ «ЖНИВА-2023»

20 червня під головуванням Начальника Одеської обласної військової адміністрації Олега КІПЕРА, за участю голови – начальника Білгород-Дністровської районної державної адміністрації Василя САМОКИША в науковому центрі СФГ «Балкани»  пройшла обласна нарада, в рамках якої оголошено про старт  жнивної кампанії 2023 року. До заходу були запрошені голови та начальники відділів райдержадміністрацій, керівники і спеціалісти сільгосппідприємств, фермери, представники науки, керівники територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади.

У ході зустрічі гості мали змогу ознайомитись з демонстраційними ділянками СФГ «Родина», які розташовані на чотирьох полях поспіль вздовж автошляху М-15, Одеса-Рені, а також з сучасним науковим центром СФГ «Балкани». Голова ОВА Олег КІПЕР був запрошений урочисто відкрити старт жнивної кампанії. Після чого учасники взяли участь у профільній нараді з питань підготовки до збиральних робіт «Жнива – 2023» на базі наукового центру СФГ «Балкани».

Керівник області заслухав доповіді кожного з голів районних військових адміністрацій щодо готовності усіх семи районів до збирання врожаю. В свою чергу очільник району Василь САМОКИШ проінформував що під збирання ранніх зернових, зернобобових культур та ріпаку на території Білгород-Дністровського району підлягає 197,8 тис. га, доповів про кількість збиральної сільгосптехніки, необхідної для збору врожаю, забезпеченість паливом та стан складських приміщень, для зберігання врожаю поточного року та окреслив інші питання та їх вирішення, щоб  збиральні роботи пройшли на високому рівні.

Відповідно порядку денного керівники територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, керівники науки інформували щодо вимог чинного законодавства щодо дотримання правил техніки безпеки під час проведення комплексу польових робіт у поточному році, правил перевезення вантажів великотоннажним автомобільним транспортом, експорту сільськогосподарської продукції, зберігання та продажу палива, поновлення планових та позапланових перевірок , особливостей збирання ранніх зернових і зернобобових культур на півдні України в умовах 2023 року та по іншим актуальним питанням.

Важливу тему з врахуванням сучасних кліматичних умов підняла Раїса ВОЖЕГОВА директор Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН. Розповідаючи про науковий супровід адаптивного зерновиробництва в умовах зміни клімату для півдня України, Раїса Анатоліївна зазначила професійність та злагодженість аграрної команди Одещини на чолі з Аллою Стояновою – директором Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин облдержадміністрації.

Присутні мали нагоду обмінятися досвідом, висловити власні зауваження, подискутувати та обговорити актуальні питання. По завершенню зустрічі голова Одеської обласної військової адміністрації Олег КІПЕР подякував всім присутнім за участь, зазначив, що подібні заходи сприяють розвитку аграрного сектору та всієї української економіки загалом, згуртовують сільгоспвиробників  та підтримують стабільність в державі.

Перейти до вмісту