Білгород-Дністровське управління ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області

Про усунення недоліків щодо дотримання безпеки організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

         Вимоги щодо організації безпечного харчування в закладах освіти регламентовані:

  • «Санітарним регламентом для дошкільних навчальних закладів», затвердженим Наказом Міністерства охорони здоров’я України 24 березня 2016 року № 234 (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 14 квітня 2016 року за № 563/28693).
  • «Санітарним регламентом для закладів загальної середньої освіти», затвердженим Наказом Міністерства охорони здоров’я України 25 вересня 2020 року № 2205 (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 14 квітня 2016 року за № 563/28693).
  • постановою КМУ від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
  • Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Всіма закладами освіти 7 ОТГ, які розташовані в Білгород-Дністровському району (в межах колишнього Білгород-Дністровського району) в кінці грудня 2021 року на початку січня 2022 року надані на погодження чотирьохтижневі меню на зимовий період 2022 року до Білгород-Дністровського управління ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області (всього 35 закладів дошкільної освіти на 50 загальноосвітніх закладів). Фахівцями управління були проаналізовані надані меню та в зв’язку з невідповідністю вимогам постанови КМУ № 305 (недотримання норм по окремим видам харчових продуктів для кожного прийому іжі, не дотримання норм по калорійності) відхилені від погодження та з відповідними пропозиціями надані на доопрацювання. Після доопрацювання, погоджені меню закладам дошкільної освіти Мологівської ОТГ, Шабівської ОТГ, закладам загальної середньої освіти Кароліно-Бугазьскої ОТГ, Шабівської ОТГ, 2-м закладам міста Білгород-Дністровського.

Для прикладу, норми харчування для трьохразового харчування в закладах дошкільної освіти наведені в додатку до доповіді.

Відповідно до Постанови КМУ № 305, заклади освіти можуть використовувати меню, рекомендоване МОЗ, або розробляти його самостійно та погоджувати його з Держпродспоживслужбою. На даний час меню на зимовий період, яке погоджено МОЗ, відсутнє, тому заклади освіти розробляють його самостійно та надають на погодження.

Перелік харчових продуктів, які заборонено реалізовувати в шкільних буфетах та у торгівельних апаратах, розміщених у закладах освіти, визначено додатком 10 Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти (додається). Білгород-Дністровським управлінням ГУ Держпродспоживслужби асортимент продукції, який реалізується в буфетах, погоджується виключно відповідно до вимог Регламенту. Було обстежено заклади освіти міста Білгород-Дністровського, реалізації заборонених страв в буфетах не виявлено.

Відповідно до п. 11. «Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», відповідальність та контроль за організацію харчування в закладах освіти, матеріально-технічне забезпечення їдальні (харчоблоку), буфету, безпечність та якість сировини, харчових продуктів та готових страв, дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів, виконання норм харчування, відповідність меню та асортименту буфету несе засновник (засновники), керівник відповідного закладу, а також постачальник (постачальники) харчових продуктів та/або послуг з харчування. Білгород-Дністровським управління Держпродспоживслужби надані листи керівникам відділів освіти щодо посилення контролю за дотриманням асортименту реалізуємої в буфетах продукції, організацію безпечного харчування в закладах освіти.

Також, на лютий місяць запланована нарада з керівниками дитячих закладів оздоровлення та відпочинку щодо підготовки до літнього сезону 2022 року, на якій, в тому числі, будуть обговорені питання організації безпечного харчування дітей.

Начальник Білгород-Дністровського

управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Одеській області                    Петро СЬОМІК

НОРМИ
споживання основних груп харчових продуктів на сніданок, обід або вечерю у закладах дошкільної освіти у разі п’ятиденного перебування

Група харчових продуктівХарактеристикаЧастота включення до складу сніданку, обіду або вечеріКількість порцій для відповідної вікової групи на тижденьМаса нетто порцій харчових продуктів для приготування готових страв та виробів або маса нетто порції готового виробу/страви (у разі зазначення) для відповідної вікової групи
від 1 до 4 роківвід 4 до 6 (7) років
Овочірізноманітні, сезонні, крім картоплі; свіжі, заморожені або квашеніщодня на сніданок, обід та вечерю разом із зеленню квашені овочі можуть пропонуватися дітям, віком від 4 років не частіше ніж три рази на тиждень (по одному разу на сніданок, обід та вечерю)15 порцій60 грамів80 грамів
Фрукти та ягодирізноманітні, сезонні, свіжі або замороженіщодня на сніданок або вечерю, а також на обід10 порцій60 грамів80 грамів
Сокифруктові, овочеві, фруктово-ягідні, фруктово-овочеві пастеризовані соки без додавання цукрів та підсолоджувачів, повинні містити не більше 0,12 грама натрію або еквівалентну кількість солі на 100 мілілітрів готового продуктудва рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечерідві порції120 мілілітрів180 мілілітрів
Фрукти та ягоди сушенірізноманітні, без додавання цукрів і підсолоджувачівтри рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечерітри порції20 грамів25 грамів
Злакові, зернові та бобовіперевага надається злаковим, зерновим кашам та макаронним виробам з вищим вмістом харчових волокон, слід чергувати з бобовими, в перших стравахщодня у чергуванні із стравами з картоплі під час сніданку, обіду та вечері бобові пропонуються принаймні три рази на тиждень15 порцій80 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів)100 грамів готової страви (каші або бобових, або макаронів)
Картоплявідварена без шкірки, запечена, тушкована або картопляне пюре, в перших стравахпід час сніданку, обіду або вечері з таким чергуванням: одна страва з картоплі на чотири – п’ять страв із злакових, зернових/бобовихчотири порції80 грамів100 грамів
Хлібцільнозерновий хліб з пшеничного або житнього борошна, з високим вмістом харчових волокон та з обмеженим вмістом солі, який не перевищує 0,45 грама на 100 грамів хлібащодня під час сніданку або вечері та під час обіду10 порцій30 грамів30 грамів
Рибарізні сорти морської риби, маса порції – розморожена риба розроблена на філе із шкірою без кісток, або розроблена на філе без шкіри та кістокдва рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечерідві порції40 грамів60 грамів
Птицяохолоджена/заморожена, крім водоплавної, маса порції без шкіри та кістокшість разів на тиждень під час сніданку, обіду або вечеріпо дві порції на сніданок, обід та вечерю45 грамів60 грамів
Свинина, телятина, яловичинаохолоджена/заморожена, нежирні (менше 15 грамів жиру на 100 грамів м’яса) частини тушки, маса порції без кісткидва рази на тиждень під час обідудві порції45 грамів60 грамів
Яйцяварені, смажені з додаванням мінімальної кількості жиру, приготовлені до повної готовностідва рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечерідві порціїодна штукаодна штука
Молоко та молочні продукти, рослинні напої, до яких додано вітаміни та мінеральні речовиниз кількістю цукрів не більше 10 грамів на 100 грамів, бажано молоко та молочні продукти, до яких додано вітамін Dщодня по одній порції під час сніданку та вечері два рази на тиждень під час обіду10 порцій дві порції150 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 100 мілілітрів йогурту або кефіру, або 100 грамів сиру кисломолочного, або 10 грамів сиру твердого, або 15 грамів сметани 10 грамів сиру твердого або 15 грамів сметани200 мілілітрів молока або рослинних напоїв або 125 мілілітрів йогурту або кефіру, або 125 грамів сиру кисломолочного, або 15 грамів сиру твердого, або 25 грамів сметани 15 грамів сиру твердого або 25 грамів сметани
Насичені жири тваринного походженнямасло вершкове, що містить не менше ніж 72 відсотки жирущодня під час сніданку, обіду та вечері15 порцій2 грами2,5 грама
Рослинні жирирафінована соняшникова або кукурудзяна олія, або інша рафінована олія, що містить більше 50 відсотків мононенасичених жирів і менше ніж 40 відсотків поліненасичених жирівщодня під час сніданку та вечері10 порцій4 грами4,5 грама
щодня під час обіду5 порцій5 грамів5,5 грама
Сількількість солі в готових продуктах і стравах обмежується, використовується лише йодована сільщодня під час сніданку, обіду та вечері15 порцій0,7 грама1 грам
Цукоробмежується додавання цукру та меду під час приготування страв і напоївщодня під час сніданку, обіду та вечеріпо п’ять порцій на сніданок, обід та вечерюдо трирічного віку додавання цукру не дозволяється від 3 до 4 років 7,5 грама на сніданок, 10 грамів на обід та 7,5 грама на вечерю7,5 грама на сніданок, 10 грамів на обід та 7,5 грама на вечерю
Какаобез додавання цукрів та підсолоджувачівдва рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечерідві порції5 грамів6 грамів
Чайбез вмісту кофеїну, без додавання цукрів та підсолоджувачівдва рази на тиждень під час сніданку, обіду або вечерідві порції0,2 грама0,3 грама
Додаток 10
до Санітарного регламенту для закладів
загальної середньої освіти
(пункт 10 розділу VI)

ПЕРЕЛІК
харчових продуктів, які заборонено реалізовувати у шкільних буфетах та у торгівельних апаратах, розміщених у закладах освіти:

1. Кондитерські вироби, солодкі зернові продукти із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту;

2. вироби з кремом, морозиво, харчові концентрати;

3. м’ясні продукти промислового та кулінарного виробництва;

4. рибні продукти промислового та кулінарного виробництва;

5. продукти (в т. ч. снеки) із вмістом натрію понад 0,12 г або еквівалентної кількість солі на 100 г готового продукту та/або із вмістом цукрів понад 10 г на 100 г готового продукту (крім продуктів (в т. ч. снеків) які містять цукри, що містяться природно (вміст таких цукрів не обмежується) і не містять доданих цукрів та/або підсолоджувачів) та/або синтетичних барвників та ароматизаторів (крім ваніліну, етилваніліну та ванільного екстракту), підсолоджувачів, підсилювачів смаку та аромату, консервантів;

6. продукти із вмістом частково гідрогенізованих рослинних жирів (транс жирів);

7. непастеризоване молоко та молочні продукти, що виготовлені із непастеризованого молока;

8. непастеризовані соки, соки до яких додано цукри і підсолоджувачі;

9. рибні, м’ясні, плодоовочеві та інші консерви промислового виробництва, крім пастеризованих соків промислового виробництва без додавання цукрів та підсолоджувачів;

9. газовані напої, зокрема, солодкі газовані напої та енергетичні напої;

10. кава та кавові напої;

11. гриби;

12. продукція домашнього виробництва.

Перейти до вмісту