Безбар’єрність – акцентувати не на інвалідності, а на доступності середовища для людей з інвалідністю

“Ось яке завдання ми ставимо перед собою, коли працюємо над безбар’єрним простором в Україні. Тож рада бачити, що цей принцип знайшов відображення у новому символі доступності, який створили у офісі міських проєктів Урбанина”. – зазначає Перша леді Олена Зеленська.

https://www.urbanyna.com/novyi-symvol-dostupnosti

Ви не раз бачили наліпку “людина у кріслі колісному” на дверях вбиралень чи у громадському транспорті. Це міжнародний символ доступності, однак у нього є недолік: він зображує конкретну форму інвалідності. В той час як доступності потребують не лише представники маломобільних груп населення, але й усі користувачі громадського простору.

Новий знак, за словами автора Максима Головка, покликаний “не розділяти людей і показувати доступність просторів для всіх, незалежно від їхнього віку, статі або інвалідності”. У ньому поєднані навстіж відчинені двері, а також обриси літери «а» (від слова accessibility, тобто «доступність»).

Олена Зеленська зазначила: “Рада, що цей знак – етично сучасний, відкритий – переміг у конкурсі на створення нового символу доступності, який організовували The International Union of Architects та Rehabilitation International. І поки сподіваємось на його офіційне затвердження в стандартах ISO, можна вже завантажити зображення за посиланням (https://drive.google.com/…/1_QfeOI2qbYX8zBpFqAf4tH…/view) та використовувати у громадському просторі”.

Перейти до вмісту