НІТРАТИ В ОВОЧАХ ТА ФРУКТАХ: ЯК УБЕЗПЕЧИТИ СЕБЕ ТА РОДИНУ

Літо — пора свіжих ягід, овочів і фруктів. Але чи знали ви, що разом із користю ці продукти можуть містити надлишок нітратів? Нітрати — це добрива, які у великих дозах можуть бути шкідливими, особливо для дітей, вагітних та людей із хронічними хворобами/

💭«Безпечне харчування — насамперед запорука здоров’я. Особливо це актуально в сезон свіжих овочів та фруктів, коли ризики перевищення нітратів у продукції зростають. Надмірне вживання таких речовин небезпечне. Держпродспоживслужба щоденно контролює ситуацію, але відповідальність має бути спільною — як у виробника, так і в споживача. Ми закликаємо українців бути уважними до того, що потрапляє на їхній стіл, і завжди перевіряти, звідки походить продукція», — підкреслює заступник Голови Держпродспоживслужби Володимир Кустуров.

Як убезпечитися?

✅ Купуйте овочі і фрукти тільки в перевірених місцях з лабораторним контролем

✅ Уникайте занадто великих чи яскравих плодів — це може бути ознакою надлишку добрив

✅ Ретельно мийте зелень та інші продукти

✅ Знімайте шкірку, серцевину, стебла — там найбільше нітратів

✅ Не їжте овочі із ознаками псування

✅ Якщо вирощуєте самі — дотримуйтесь норм агротехніки

Важливо: Безпечні рівні нітратів регулюються державою (наказ МОЗ №368 від 2013 року).

☝️Держпродспоживслужба закликає: пильнуйте, що їсте, та не соромтесь просити у продавців документи про якість.

Здоров’я — у ваших руках!

Перейти до вмісту