НІТРАТИ В ОВОЧАХ ТА ФРУКТАХ: ЯК УБЕЗПЕЧИТИ СЕБЕ ТА РОДИНУ
Літо — пора свіжих ягід, овочів і фруктів. Але чи знали ви, що разом із користю ці продукти можуть містити надлишок нітратів? Нітрати — це добрива, які у великих дозах можуть бути шкідливими, особливо для дітей, вагітних та людей із хронічними хворобами/
«Безпечне харчування — насамперед запорука здоров’я. Особливо це актуально в сезон свіжих овочів та фруктів, коли ризики перевищення нітратів у продукції зростають. Надмірне вживання таких речовин небезпечне. Держпродспоживслужба щоденно контролює ситуацію, але відповідальність має бути спільною — як у виробника, так і в споживача. Ми закликаємо українців бути уважними до того, що потрапляє на їхній стіл, і завжди перевіряти, звідки походить продукція», — підкреслює заступник Голови Держпродспоживслужби Володимир Кустуров.
Як убезпечитися?
Купуйте овочі і фрукти тільки в перевірених місцях з лабораторним контролем
Уникайте занадто великих чи яскравих плодів — це може бути ознакою надлишку добрив
Ретельно мийте зелень та інші продукти
Знімайте шкірку, серцевину, стебла — там найбільше нітратів
Не їжте овочі із ознаками псування
Якщо вирощуєте самі — дотримуйтесь норм агротехніки
Важливо: Безпечні рівні нітратів регулюються державою (наказ МОЗ №368 від 2013 року).
Держпродспоживслужба закликає: пильнуйте, що їсте, та не соромтесь просити у продавців документи про якість.
Здоров’я — у ваших руках!