ТЕХЗАСОБИ ФОТО- ТА ВІДЕОФІКСАЦІЇ у ТЦК та СП: набув чинності наказ Міноборони

💁🏻‍♂️ Міністерство оборони України затвердило Інструкцію із застосування ТЦК та СП технічних приладів і технічних засобів, що мають функції фото- та відеофіксації. Відповідний Наказ №532 від 06 серпня 2024 року НАБУВ ЧИННОСТІ!

🔗 ІНСТРУКЦІЯ (https://ips.ligazakon.net/document/view/re42736?an=67&ed=2024_08_06https://ips.ligazakon.net/document/view/re42736?an=67&ed=2024_08_06)

НАГАДУЄМО ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ 👇🏻

🎥 Застосування уповноваженими представниками ТЦК та СП, які здійснюють заходи оповіщення громадян, перевірку військово-облікових документів у період проведення мобілізації та/або дії правового режиму воєнного стану, технічних приладів і технічних засобів, що мають функції автоматичної фото- та відеофіксації, ЗДІЙСНЮЄТЬСЯ З МЕТОЮ:

▫️ попередження, виявлення або фіксування порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку;

▪️ фіксації дій уповноважених представників.

❌ Уповноваженим представникам ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ РОЗГОЛОШУВАТИ ПЕРСОНАЛЬНІ ДАНІ ОСІБ, ЩО ОТРИМАНІ ПІД ЧАС ФОТО- І ВІДЕОФІКСАЦІЇ, крім випадків, передбачених законом ❌

❗️❗️❗️ ПОРТАТИВНИЙ ВІДЕОРЕЄСТРАТОР ЗАКРІПЛЮЄТЬСЯ НА ЙОГО ФОРМЕНОМУ ОДЯЗІ НА ГРУДЯХ або іншим способом, який забезпечує відеозйомку. У випадках, пов’язаних з необхідністю якісної фіксації подій, уповноважені представники можуть тримати портативний відеореєстратор у руках. Дозволяється закріплення портативного відеореєстратора на екіпіруванні (шоломі) або зброї, якщо їх конструкцією передбачені відповідні кріплення.

Включають портативний відеореєстратор уповноважені представники З МОМЕНТУ ПОЧАТКУ ВИКОНАННЯ НИМИ СЛУЖБОВИХ ОБОВ’ЯЗКІВ щодо здійснення заходів оповіщення громадян, перевірки їх військово-облікових документів, а ВІДЕОЗАПИС ВЕДЕТЬСЯ БЕЗПЕРЕРВНО ДО ЗАВЕРШЕННЯ ВИКОНАННЯ ЗАХОДІВ, крім випадків загрози попадання на відеореєстратор військових об’єктів або інформації з обмеженим доступом та випадків, пов’язаних з виникненням у уповноваженого представника особистого приватного становища (відвідування вбиральні, перерви для приймання їжі тощо).

❗️ Уповноважений представник, який застосовує портативний відеореєстратор, ІНФОРМУЄ ОСІБ, відносно яких проводиться фото- і відеофіксація ❗️

🙅🏻‍♂️ ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

❌ видалення відеозаписів з портативного відеореєстратора та зміна їх системної дати та часу;

❌ примусове виключення портативного відеореєстратора, у тому числі на вимогу сторонніх осіб;

❌ перешкоджання здійсненню фото- та відеофіксації;

❌ використання портативного відеореєстратора у випадках, не пов’язаних із здійсненням ним повноважень;

❌ копіювання, передавання інформації з портативного відеореєстратора, карти пам’яті стороннім особам.

📆 СТРОК ЗБЕРІГАННЯ на сервері фото- та відеозаписів з портативних відеореєстраторів становить 30 ДНІВ З ДАТИ ЗАВАНТАЖЕННЯ ВІДПОВІДНОЇ ІНФОРМАЦІЇ.

☝🏻 Строк зберігання може бути збільшено у разі:

▪️ використання їх у рамках розслідування кримінального провадження та/або в провадженнях у справах про адміністративні правопорушення як джерел доказів;

▫️ під час розгляду скарг на дії чи бездіяльність уповноважених представників під час здійснення їх повноважень;

▪️ під час надання інформації на адвокатський запит або запит правоохоронного органу;

▫️ фіксації надзвичайних подій за участю особового складу ТЦК та СП;

▪️ інших подій, якщо вони можуть бути використані в процесі службової діяльності ТЦК та СП, під час проведення службових розслідувань.

Перейти до вмісту