В Одесі в рамках Закону України про деколонізацію перейменують вулицю на честь Героя України Решата Аметова та сквер на честь голови І Курултаю кримськотатарського народу Номана Челебіджіхана.

Решат Аметов – перша жертва російських окупантів в Криму. 10 років тому, 3 березня 2014 року, Решата Аметова викрали невідомі особи в камуфляжній формі в центрі Сімферополя, де він проводив поодинокий пікет проти окупації Криму. Тіло чоловіка знайшли 15 березня в полі села Земляничне Білогірського району

Номан Челебіджіхан – перший голова уряду Кримської Народної Республіки, організатор I Курултаю кримськотатарського народу, перший муфтій мусульман Криму, Литви, Польщі, Білорусії. Відомий також як автор вірша «Ant etkenmen» («Клянуся»), який став національним гімном кримських татар.

Це перейменування є важливим кроком на шляху до збереження та вшанування історії і культурної спадщини кримськотатарського народу, а також це є символом підтримки та солідарності з українським народом у боротьбі проти колоніального минулого.

Перейти до вмісту