БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ ВІДДІЛ ФІЛІЇ ДУ «ЦЕНТР ПРОБАЦІЇ» В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

«Попередьте гепатит – знайте про ризики»

28 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день боротьби з гепатитами. 

Вірусні гепатити є однією із найактуальніших медичних і соціальних проблем у світі і посідають восьме місце серед основних причин смерті у світі.

Тому, 25 липня 2024 року заступником начальника Білгород-Дністровського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області Альоною Боболєвою та фахівцем із громадського здоров’я Білгород-Дністровського РВП ДУ «Одеський ОЦКПХ МОЗ» Нелею Бідюк до Всесвітнього дня боротьби з гепатитом, для осіб, міра покарання яких не пов’язана з позбавленням волі, була проведена інтерактивна лекція на тему: «Що потрібно знати про вірусні гепатити».

Мета заходу –  підвищення обізнаності населення щодо гепатиту, а також захворювань, до яких він призводить. 

Наприкінці групового заходу клієнтам пробації було запропоновано пройти швидкі експрес тести для визначення ВІЛ та гепатиту та зробити

щеплення.

АБИ НЕ ІНФІКУВАТИСЯ ВІРУСОМ ГЕПАТИТУ:

  • Не користуйтеся чужими предметами особистої гігієни (зубними щітками, бритвами, пилочками для нігтів тощо).
  • Уникайте випадкових статевих контактів. Обов’язково користуйтесь презервативами!
  • Кип’ятіть воду, старанно мийте овочі та фрукти, термічно обробляйте продукти.
  • Зробіть щеплення для профілактики гепатитів А і В.
  • Уникайте контакту із біологічними рідинами інших людей.
  • При проведенні татуювання, пірсингу або манікюру (педикюру) у косметичних салонах звертайте увагу, чи виконує майстер обов’язкову обробку рук антисептиком, чи працює він в одноразових рукавичках. Для всіх маніпуляцій має використовуватись одноразовий або стерильний багаторазовий інструментарій.

Або ж вакцинуватися. До Національного календаря щеплень входить лише вакцинація від вірусного гепатиту В. Це захищає людину і від вірусного гепатиту D, оскільки він розвивається тільки у пацієнтів із вірусним гепатитом В. Вакцини проти гепатиту С не існує.

Тестування на вірусні гепатити В та С стало доступнішим! В рамках медичної реформи воно тепер входить до пакету медичних послуг на первинній ланці. Кожен, хто підписав декларацію може пройти швидкий тест у свого лікаря безоплатно.

Пам’ятайте, профілактика цих захворювань – надважлива!

Перейти до вмісту