БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ ВІДДІЛ ФІЛІЇ ДУ «ЦЕНТР ПРОБАЦІЇ» В ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ ІНФОРМУЄ

Державність є своєрідним фундаментом, корінням держави, а остання, у свою чергу, є однією із складовихсвоєрідним вінцем державності.

/ Володимир Винниченко/

З 2021 року в українському календарі з’явилася ще одна важлива дата — День Української Державності. Ця памʼятна дата покликана нагадувати, що українське державотворення має понад тисячолітню традицію, а його витоки – у Руській середньовічній державі, центром якої був Київ. Минулі роки День Української Державності відзначали 28 липня, але, з переходом на новоюліанський календар, свято було перенесено на 15 липня. День Державності України пов’язаний з Днем Хрещення Київської Русі, який відзначається разом зі святом Рівноапостольного князя Володимира Великого.

Історія українського державотворення засвідчується першими згадками про заснування столиці Давньоруської держави – міста Києва та подіями, пов’язаними з діяльністю князя Київського Володимира. У 988 році він прийняв християнство як державну монорелігію, що стало для України цивілізаційним вибором. Християнство сприяло піднесенню культури, освіти, дало поштовх розвитку кириличної писемності. Давня Русь успішно долучилася до загальноєвропейського культурно-релігійного простору. Її державотворчі традиції продовжили, зокрема, Галицько-Волинське князівство, Українська козацька держава, Українська Народна Республіка, Західноукраїнська Народна Республіка, Українська Держава гетьмана Павла Скоропадського, Карпатська Україна та сучасна незалежна Україна. Саме на вшанування видатного державотворця Київського князя Володимира Великого у День Хрещення Київської Русі.

Історія України — це фактично історія національно-визвольної боротьби українського народу за свою державу. Ця боротьба була спрямована на визволення українського народу з-під іноземного панування та здобуття національної державної незалежності. На жаль, були періоди, коли Українська державність була перервана і її територія перебувала у складі іноземних держав. Політика, яку проводили поневолювачі українських земель, переважно негативно позначалася на етнічній свідомості українців. Проте українці, як і інші європейські народи, формувалися волелюбними і завжди прагнули мати свою державу, а в часи її відсутності піднімалися на боротьбу за її відродження.

24 липня 2024 року Білгород-Дністровським районним відділом філії Державної установи «Центр пробації» в Одеській області, з нагоди визначної дати,  був проведений  виховний захід для засуджених  до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі із числа осіб, котрі вчинили злочин проти основ національної безпеки України на тему: «День Української Державності».  Під час заходу основну увагу було акцентовано на історичні етапи українського державотворення, етапи становлення української державності, атрибути держави.  Також, модератором кіноклубу DOCU/CLUB Ольгою Городецькою продемонстровано документальну стрічку режисера Елін Йонссон «Боротьба Джамали». В фільмі йдеться про  життя Джамали та її родини через призму історії кримських татар. Після перегляду стрічки ділилися враженнями висловлювали своє бачення щодо подій, які там відбувались і про ситуацію в цілому. «Боротьба Джамали» – можливість наблизитися до розуміння трагедії незламного народу, з яким нас єднає спільна мета – звільнення тимчасово окупованих територій України від російських окупантів, перемога та мир.

Перейти до вмісту