СЬОГОДНІ ЄСПЛ ОГОЛОСИВ РІШЕННЯ ПО СПРАВІ “УКРАЇНА ПРОТИ РОСІЇ (ЩОДО КРИМУ)”!

⚡️ Це перша міждержавна справа у ЄСПЛ, і перший з трьох позовів України проти росії, який був поданий з 2014 року. ЄСПЛ визнав уряд росії відповідальним за адміністративну практику систематичних порушень прав людини у тимчасово окупованій території АР Крим та міста Севастополя з лютого 2014 року.

➡️ Це зокрема незаконні затримання, незаконне поширення російського законодавства, примусова паспортизація українських громадян, заборона мирних зібрань та протестів, дискримінація кримських татар, примусове переміщення на територію рф засуджених, закриття українських та кримськотатарських медій.

➡️ Це рішення – доказ того, що рф бреше на міжнародних майданчиках про дотримання прав людини в окупованому Криму, ним зведено нанівець десятирічні спроби росії доказати зворотне. Ряд висновків та порушень, таких як поширення російського законодавства чи примусова зміна громадянства, ЄСПЛ визнав вперше у своїй практиці, що робить це рішення унікальним.

✏️ “Це важливий етап та результат на шляху до притягнення агресора до міжнародно-правової відповідальності!” — зазначила Уповноважена у справах Європейського суду з прав людини Маргарита Сокоренко.

#СпротивТриває

Перейти до вмісту