Проведено засідання Одеської обласної тристоронньої соціально-економічної ради з представниками Об`єднання організацій роботодавців, органів виконавчої влади, Федерації профспілок Одеської області.

Під час заходу розглянуті питання, які впливають на розвиток області її соціальне та економічне благополуччя: щодо програм з розвитку та підтримки підприємництва, проблемні питання дотримання норм законодавства України з питань охорони праці суб’єктами господарювання регіону, створення безпечного та комфортного освітнього середовища, стан реалізації програм підтримки аграріїв у 2024 році.

Заслухано доповідь директора Департаменту економічної політики та стратегічного планування облдержадміністрації Олексія Дмитренка про програми з розвитку та підтримки підприємництва на 2024 рік, серед яких:

• гранти для розвитку переробного підприємства;

• мікрогранти для створення власного бізнесу;

• державне фінансування закладки саду;

• кошти для розвитку тепличного господарства;

• грант на реалізацію стартапу, у тому числі в сфері ІТ;

• кошти на навчання ІТ-спеціальностям.

Закцентовано увагу, що прийнято Програму зайнятості населення Одеської області на 2024 – 2025 роки розроблену спільно з Одеським обласним центром зайнятості. Новаторським в цій Програмі є надання додаткової матеріальної підтримки на безповоротній основі для розвитку підприємницької діяльності особам, які працевлаштовують внутрішньо переміщених осіб за направленням служби зайнятості.

Обговорено низку проблемних питань щодо професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації здобувачів освіти в Одеській області, зокрема, щодо сприяння впровадженню сучасних виробничих технологій, модернізації мережі закладів професійної (професійно-технічної) освіти та матеріально-технічної бази, а саме:

• створення 5 сучасних навчально-практичних центрів;

• створення Центру професійної досконалості, який реалізується за підтримки Європейського Інвестиційного Банку;

• створення 3 кулінарних хаби на базі ДНЗ «Одеський центр професійно-технічної освіти», Північного центру професійної освіти та ЗП(ПТ)О «Дунайський центр професійної освіти.

Додатково розглянуто одне з актуальних питань сьогодення –компенсація роботодавцям за облаштування робочих місць для людей з інвалідністю І та ІІ груп. Для підвищення ефективності роботи служби зайнятості в цьому напрямку заступник голови облдержадміністрації Дмитро Радулов запропонував сторонам соціального діалогу розробити кейс з метою систематичного збору даних та поширення інформації з відповідного питання.

За результатами конструктивного та жвавого обговорення визначено заходи, рекомендовані до виконання для покращення стану економічного та соціального розвитку області, подальшої взаємодії органів виконавчої влади з представниками роботодавців і профспілок в рамках здійснення сторонами своїх зобов’язань.

Перейти до вмісту