ЄС СХВАЛИВ 12-Й ПАКЕТ САНКЦІЙ ЧЕРЕЗ ПРОДОВЖЕННЯ РОСІЄЮ ВІЙНИ ПРОТИ УКРАЇНИ

 👆Новий пакет зосереджується на додаткових заборонах імпорту й експорту щодо росії, боротьбі з обходом санкцій і перекритті лазівок для нього.

12-й пакет містить такі ключові складові:

📍Понад 140 фізичних та юридичних осіб підпадають під санкції, які передбачають заморожування активів.

📍Імпортні обмеження на непромислові алмази, видобуті, оброблені або вироблені в росії.

📍Заборона імпорту щодо сировини для сталеливарного виробництва, обробленої алюмінієвої продукції та іншої металопродукції: нові заходи, що обмежують імпорт з Росії певної металопродукції.

📍Додаткові експортні обмеження щодо товарів подвійного використання і передових технологій та промислових товарів у обсязі 2,3 млрд євро на рік. Зокрема:

🔹 Нові заходи експортного контролю щодо технологій подвійного використання і передових технологій, включно з хімічними речовинами, термостатами, двигунами постійного струму і сервоприводами для безпілотних літальних апаратів (БПЛА), верстаним устаткуванням і деталями для машинного обладнання.

🔹Нові заборони на експорт промислових товарів із ЄС, зокрема машинного обладнання і деталей, будівельних товарів, обробленої сталі, мідних та алюмінієвих товарів, лазерів і акумуляторів.

🔹29 суб’єктів із росії й третіх країн додано до переліку суб’єктів, пов’язаних російським військово-промисловим комплексом (включно з суб’єктами, зареєстрованими в Узбекистані й Сінгапурі).

🔹Заборона надавати корпоративне і конструкторське програмне забезпечення російському уряду або російським компаніям.

📍Новий критерій внесення до санкційних переліків, щоб включити осіб, які отримують вигоду від примусового переходу власності або контролю над російськими дочірніми компаніями компаній із ЄС.

📍Можливість залишати померлих осіб у переліку заморожених активів, щоб запобігти потенційному послабленню заходів із заморожування.

📍Суворіше зобов’язання для держав-членів із завчасного відстеження активів, що належать особам, внесеним до санкційного переліку, щоб запобігати випадкам порушення або обходу санкцій і виявляти такі випадки

📍Посилено запроваджений Групою семи міжнародний ліміт ціни на нафту шляхом запровадження нових заходів з прицільнішого контролю за продажем танкерів третім країнам, а також вимог стосовно детальніших умов для сертифікатів.

📍Нова заборона імпорту скрапленого нафтового газу(СНГ), що вплине на річний імпорт у обсязі понад 1 млрд євро, зі стабілізаційним застереженням щодо наявних контрактів на період не більш ніж до 12 місяців.

📍Розширення обсягу заборони транзиту через росію, включаючи певні критично важливі для економіки товари, якщо вони призначені для експорту до третіх країн.

📍Зобов’язання для суб’єктів економічної діяльності забороняти в договірному порядку реекспорт певних категорій чутливих товарів до росії, включно з товарами, пов’язаними з авіацією, реактивним паливом, вогнепальною зброєю і товарами зі спільного високопріоритетного переліку.

📍Запровадження нового заходу, що вимагатиме повідомлення про певні перекази коштів поза межі ЄС від юридичних осіб із ЄС, які прямо чи опосередковано належать не менш ніж на 40% росіянам або юридичним особам, створеним в Росії.

📍Запровадження відступу, що дозволяє випадки, коли держави-члени вирішують в громадських інтересах позбавити особу, внесену до санкційного переліку, коштів або економічних ресурсів; відступу, що дозволяє відшкодування шкоди, яке має бути сплачене страховою компанією, нещодавно внесеною до санкційного переліку; відступу, що дозволяє продаж компаній із ЄС, які належать певним фізичним або юридичним особам, внесеним до санкційного переліку.

📍Внесення технічної поправки, яка дозволяє надання лоцманських послуг, необхідних для безпеки мореплавання.

Детальніше за посиланням 👉https://cutt.ly/4wDwUNOZ

Перейти до вмісту