ЗЕРНО ЯК ЗБРОЯ: ХТО З РОСІЙСЬКИХ ВІЙСЬКОВИХ ПРИЧЕТНИЙ ДО ЗНИЩЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ АГРОПРОДУКЦІЇ

90 років тому окупанти зі Сходу принесли на нашу землю не тільки війну та репресії, а ще і штучний голод. За небажання селян вступати до колгоспів радянські кати карали українців голодомором, який забрав мільйони життів. Через десятки років історія повторюється: нащадки загарбників знов прийшли на нашу землю і знов відбирають наше зерно.  

Коли росія заявила про вихід із зернової угоди, яка на той час діяла вже рік, Одеська область опинилась під масованими ударами ракет і дронів-камікадзе. Адже саме через Одещину в умовах повномасштабної війни українське зерно вивозили по світу. До того зернова угода дозволяла експортувати українську агропродукцію морським шляхом в умовах повномасштабної війни.

“Центр публічних розслідувань” розбирався, хто може бути причетним до обстрілів Одеської області і знищення українського зерна.

Зерновий шантаж

Окрім бомбардувань агропідприємств і портової інфраструктури під російські удари регулярно потрапляють зерносховища та елеватори. Наразі вже знищені сотні тисяч тонн зерна. Таким чином кремль намагається шантажувати Україну та світ. 


Фото: ОК Південь

“Закінчилась дія зернової угоди 17 липня. А з 18 липня Одещина почала отримувати більш активні ракетні атаки по інфраструктурі – по зерновій, по терміналах, по портовій інфраструктурі, навіть по зерновозах, які рухаються”, – розповідає ЦПР директорка департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА Алла Стоянова.

Перейти до вмісту