ГАЛУЗЬ МАЙБУТНЬОГО:

ДРОНИ НА ЗАХИСТІ АГРОСЕКТОРУ

❗Ще кілька років тому дрони в Україні сприймалися як щось незвичайне та екзотичне, втім після початку воєнних дій на сході України, БПЛА увійшли у наше життя. Отримана з повітря інформація не лише допомагає у боротьбі проти ворога, але й допомагає розвивати аграрний сектор.

📑Як зазначають фахівці, нині найбільш популярними сервісами є агромоніторинг. За допомогою дронів створюються карти полів для пайового обліку підприємств. Також мають попит послуги зі створення карт засміченості рослин, підрахунків сходів, розрахунок вегетаційних індексів. Чимало підприємств цікавляться послугами зі створення карт диференційованого внесення азотних добрив і внесення засобів захисту рослин за допомогою безпілотників.

✅️На базі Одеського державного аграрного університету (ОДАУ) відкрито сучасний інноваційний навчальний курс «Основи управління БПЛА. Безпілотні рішення в сільському господарстві».

📜Тематичні напрямки:

• Управління БПЛА, теорія та практика.

• Сільськогосподарський моніторинг та обміри полів з використанням БПЛА.

• Точне землеробство з використанням БПЛА: NDVI карти, внесення засобів захисту рослин.

Навчання здійснюватиметься за допомогою програмного забезпечення DJI Flight Simulator на основі імітаційних виробничих процесів.

💻В рамках курсу бажаючі можуть:

– проводити практичні навчання з використанням дронів-обприскувачів, систем автопілотування та іншої робототехніки в агро;

– спілкуватися з практиками та експертами ринку, отримуючи максимально робочі поради та досвід, з яким будуть готові працювати на підприємствах ще в процесі навчання;

– занурюватися в передові практики та технологічні рішення, тим сами стаючи спеціалістами на міжнародному ринку.

📞Контактний номер телефону:

097 497 47 21

💬«Завдяки новому рівню розвитку цифрових технологій, де сьогодні спостерігається справжній бум, у суспільстві з’явилася потреба у нових професіях, зокрема оператора дрона. Нині чимало галузей сільського господарства вже широко використовують дистанційне дослідження з використанням супутникових і повітряних платформ.

Що ж стосується безпілотних літальних апаратів, то вони дозволяють отримати зображення з високою точністю. Наприклад, для оцінки біомаси рослин, таких як соя, люцерна і кукурудза, можна використовувати мікродрони з високорозширеною цифровою камерою. Також можна використовувати БПЛА з тепловими та багатоспектральними камерами для вимірювання біофізичних параметрів, наприклад, для визначення рівня води виноградників.

Використання дронів у сільському господарстві має значний потенціал для поліпшення аналізу продуктивності, управління ресурсами та моніторингу сільськогосподарських угідь. Вони дозволяють отримувати детальні дані з високою точністю, що сприяє прийняттю обґрунтованих рішень та підвищенню ефективності господарювання у сільському господарстві», – говорить Михайло БРОШКОВ ректор ОДАУ.

💬«Агродрони — сучасний механізм для вирішення надскладних завдань. Наприклад, на замінованих полях саме за допомогою БПЛА вносилися засоби захисту рослин.

Український ринок дронів-обприскувачів вже є лідером у Європі.

Система точного землеробства і моніторинг дозволяють заощадити до 10-20% загальних витрат.

Наприклад, після створення того ж ортофотоплану, ви будете знати, що на цій ділянці поля щороку утворюється блюдце-озеро і сіяти там безглуздо. Уникнути пересівань допоможе «розумна» сівалка з відключенням форсунок, а проконтролювати все це знову-таки допоможе БПЛА.

У 2022 році вітчизняні фермери обробили понад 1,2 млн га за допомогою найбільшого флоту дронів-обприскувачів у Європі.

У 2023 році потенціал залучення робототехніки в агро зріс, ресурсоощадність стає мейнстримом і через економію, і через усвідомлений перехід до інновацій.

Аграрії бачать свої переваги у прагненні набуття нових знань та можливості їх швидкого застосування, які Україна впевнено здобуває”, – говорить Алла СТОЯНОВА.

💙💛ДІЄМО РАЗОМ ЗАРАДИ ПЕРЕМОГИ!

Перейти до вмісту