САМІТ НАТО У ВІЛЬНЮСІ ПРИНІС ВАЖЛИВІ РІШЕННЯ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ПОСИЛИТИ БЕЗПЕКУ УКРАЇНИ ТА НАБЛИЗЯТЬ ЇЇ ДО ШВИДКОГО ВСТУПУ ДО НАТО

 💬«За останній воєнний рік нам вдалося розбудувати принципово нову архітектуру співпраці Україна-НАТО, яка забезпечить ефективну взаємодію для досягнення взаємосумісності та інтеграцію України у євроатлантичні структури. Відбувся апгрейд політичних відносин через запуск Ради Україна-НАТО на рівні лідерів. І вперше у підсумковій заяві з’явилося формулювання (тобто зобов’язання союзників), що виходить за рамки формули закріпленої 15 років тому. Нарешті серйозно (!) почали говорити про запрошення України. І цю дискусію було запущено завдяки сміливому кроку Президента Володимира Зеленського, який восени підписав заявку України на членство в НАТО», – підсумувала Віцепрем’єрка Ольга Стефанішина.

➡️Детально про результати Саміту:

📍У підсумковому комюніке, 31 союзник підтвердив підтримку України, розширення допомоги та майбутнє членство України в НАТО без такого проміжного етапу як План дій щодо членства. Водночас, держави-члени Альянсу рекомендують Україні продовжити шлях до членства в межах адаптованої Річної національної програми. Чим буде ця адаптована РНП, буде визначено у подальших консультаціях.

📍 Відбулося посилення політичного діалогу між Україною та НАТО через запуск нового формату – Рада Україна-НАТО, яка має стати ключовим майданчиком для спільного ухвалення фундаментальних рішень щодо євроатлантичної інтеграції України та слугуватиме механізмом кризових консультацій між Україною та Альянсом.

На інавгураційному засіданні Ради, яке відбулось 12 липня за участі Президента Володимира Зеленського, Генерального секретаря Альянсу Єнса Столтенберга та лідерів всіх 31 держави-члена Альянсу та Швеції, обговорили посилення військової підтримки, безпекові гарантії та рух України до членства. Новостворений формат має слугувати інструментом інтеграції, а не просто партнерства.

📍 Запроваджено Багаторічну програму підтримки України (та її основний елемент – Дорожню карту взаємосумісності), зокрема з урахуванням розширення КПД, спрямованого на всебічне забезпечення сумісності ЗСУ з силами Альянсу, подальшого їх переходу на стандарти НАТО, реалізацію низки проєктів з розмінування, соціальної та реабілітації адаптації, відбудови інфраструктури та інших питань.

📍Союзники також підтримали Формулу миру Президента України Володимира Зеленського. Вони підтвердили: справедливого та всеосяжного миру не може бути досягнуто без повного і беззастережного виходу російських сил з території України.

📍Досягнуто домовленості про розширення військової підтримки України.

📍Союзники чітко підтвердили, що членство України в НАТО не стане розмінною монетою у будь-яких переговорах з Кремлем.

📍Країни G7 узгодили Спільну декларацію підтримки України. Це важливий крок на шляху формування системи гарантій безпеки України до повноцінного членства в НАТО. Кожна з країн-підписантів починає роботу з Україною, аби виробити конкретні та довготривалі зобов’язання щодо зміцнення обороноздатності держави.

NATO in Ukraine

Mission of Ukraine to NATO

Перейти до вмісту