Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки схвалив законопроєкт «Про правовий режим воєнного стану» щодо особливостей відновлення публічної влади в АР Крим та м. Севастополі

Учора, 2 вересня, на засіданні Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки підтримано проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо особливостей відновлення публічної влади в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі» (№11064) від 04 березня 2024 року.

Про це повідомляє Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим.

Проєкт документу та запропоновані зміни членам Комітету представила Віцепрем’єр-міністерка—Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. Постійна Представниця Таміла Ташева також долучилась до обговорення законопроєкту та закликала його підтримати.

💬 «Законопроєкт вирішує питання, які системно не вирішувались з 2014 року і є важливим кроком для відновлення діяльності державних органів на деокупованій території Криму. У звʼязку з тим, що державні органи влади фактично не працюють з початку тимчасової окупації, а відновити їх роботу одразу після звільнення Криму не вдасться, проєкт передбачає можливість створення військових адміністрацій на території Криму усіх рівнів – від місцевого до республіканського рівня, а також припинення повноважень тих, хто перебував на виборних посадах та державній службі», — наголосила Постійна Представниця.

Законопроєкт є продовженням реалізації державної політики щодо реінтеграції тимчасово окупованої території, складовою якого є відновлення роботи державних інституцій після деокупації Автономної Республіки Крим та розроблено на виконання Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою Автономної Республіки Крим» (Закон № 3334-IX), який прийнято Верховна Рада України у переддень третього Саміту Кримської платформи 23 серпня 2023 року.

Над документом працювали команди Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Представництва, Міністерство юстиції України, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, НАДС, експерти та громадські організації, які дотичні до питань та проблематики Криму.

Проєктом передбачено можливість створення військових адміністрацій на території Криму усіх рівнів – від місцевого до республіканського рівня. Це текст до першого читання, схвалений Комітетом. Надалі законопроєкт розглядатиметься Верховною Радою України.

Перейти до вмісту