В Україні запроваджується новий вид покарання за вчинення кримінального правопорушення – пробаційний нагляд.

  • Що ж таке пробаційний нагляд?

Покарання у виді пробаційного нагляду полягає в обмеженні прав і свобод засудженого, визначених законом і встановлених вироком суду, із застосуванням наглядових та соціально-виховних заходів без ізоляції від суспільства.

Засуджений до пробаційного нагляду в обов’язковому порядку повинен буде: 1) періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; 2) повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну свого місця проживання, роботи або навчання; 3) не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

  • Яка відповідальність за невиконання обов’язків, покладених на особу, засуджену до пробаційного нагляду?

Ухилення засудженого від відбування покарання у виді пробаційного нагляду – карається обмеженням волі на строк до трьох років.

Ухилянням від відбування покарання у вигляді пробаційного нагляду буде вважатися: невиконання без поважних причин три і більше разів обов’язків, покладених на засудженого рішенням суду; вчинення трьох і більше адміністративних правопорушень.

Крім цього, якщо особа під час відбування покарання у вигляді пробаційного нагляду вчинить будь-яке кримінальне правопорушення, то такий вид покарання суд більше не призначить.

  • На який строк може встановлюватися пробаційний нагляд?

За загальним правилом – призначається на строк від одного до п’яти років. Разом з тим, пробаційний нагляд стосовно неповнолітніх призначається на строк від одного до двох років.

  • За вчинення яких кримінальних правопорушень може бути призначено покарання у вигляді пробаційного нагляду?

Кримінальним кодексом України передбачено, що пробаційний нагляд можна призначити за кримінальні проступки та нетяжкі злочини. Наприклад: умисне заподіяння легких тілесних ушкоджень, побої і мордування, домашнє насильство, погроза вбивством, зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби, ненадання допомоги хворому медичним працівником, насильницьке донорство, примушування до вступу в статевий зв’язок, ухилення від сплати аліментів, розголошення банківської таємниці, крадіжка, грабіж, шахрайство, створення або утримання місць розпусти і звідництво тощо

  • За вчинення яких кримінальних правопорушень не може бути призначено покарання у вигляді пробаційного нагляду?

Такий вид покарання не будуть застосовувати за усі тяжкі та особливо тяжкі злочини, в тому числі, злочини проти основ національної безпеки України, військові злочини.

Перейти до вмісту