Юридичний відділ апарату Білгород-Дністровської районної державної адміністрації інформує:

Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо розширення кола об’єктів цивільних прав». Так, на рівні національного законодавства визначено поняття цифрової речі.

Зокрема, статтю 177 Цивільного кодексу України викладено у такій редакції: об’єктами цивільних прав є речі, гроші, цінні папери, цифрові речі, майнові права, роботи та послуги, результати інтелектуальної, творчої діяльності, інформація, а також інші матеріальні та нематеріальні блага.

Зазначено, що об’єкти цивільних прав можуть існувати не лише у матеріальному світі, а й у цифровому середовищі, що обумовлює форму об’єктів, особливості набуття, здійснення та припинення цивільних прав і обов’язків щодо них.

Крім того, Цивільний кодекс України доповнено статтею 179-1 такого змісту: цифровою річчю є благо, що створюється та існує виключно у цифровому середовищі та має майнову цінність. Цифровою річчю є віртуальні активи, цифровий контент та інші блага, щодо яких застосовуються положення частини першої цієї статті. Особливості правового режиму цифрових речей визначаються законом. До цифрових речей застосовуються положення цього Кодексу про речі, якщо інше не встановлено цим Кодексом, законом або не випливає із сутності цифрової речі.

Отже, на рівні кодифікованого акта розширено перелік об’єктів цивільних прав.

Також, з метою сприяння ефективному здійсненню та захисту прав споживачів, яким за договором надається цифровий контент та (або) цифрова послуга, а також визначенню чітких тенденцій до формування результативного ринку, Верховною Радою ухвалено Закон України «Про цифровий контент та цифрові послуги». Прийняття Закону також направлено на імплементацію у національне законодавство України Директиви Європейського Парламенту і Ради від 20 травня 2019 року № 2019/770.

Законом встановлено:

  • визначено сферу цивільних правовідносин, на які поширюються його положення;
  • порядок надання цифрового контенту та/або цифрової послуги;
  • правові наслідки порушення договору про надання цифрового контенту та/або цифрової послуги.

Таким чином, окреслені законодавчі зміни є необхідними в умовах цифровізації, а також спрямовані на гармонізацію національного та європейського законодавства.

Перейти до вмісту