🔵 Центр стратегічних і міжнародних досліджень (CSIS) опублікував звіт “Переступаючи пороги: український опір російській окупації” за авторством британської науковиці Джейд МакГлінн. Звіт висвітлює важливість українського спротиву на деокупованих територіях, та базується на низці інтерв’ю, включно з безпосередніми учасниками спротиву.

➡️ Документ підкреслює особливий внесок Криму у контексті українського опору:

💬 “Помітним аспектом опору є участь у ньому Криму, території, яка раніше вважалася підкореною після років окупації. Звіти вказують на те, що велика кількість жінок з Криму приєдналася до опору, демонструючи готовність рішуче протистояти окупації. Жінки також відіграють важливу роль у більш прихованих формах опору, таких як отруєння їжі та напоїв російських солдатів, експлуатуючи припущення окупантів про місцеву гостинність”.

➡️ Один з командирів руху “АТЕШ” в інтерв’ю для звіту зазначив, що серед представників руху є як чоловіки, так і жінки, переважно до 40 років. Більшість з них одружені, хоча не всі мають дітей.

➡️ У звіті йдеться, що стратегічні зусилля українських партизанів зосереджені на диверсіях на тих залізничних лініях, які є критично важливими для транспортування військових вантажів і награбованих товарів, таких як зерно і метал.

➡️ У звіті акцентовано, що українські підрозділи здійснюють диверсійні операції в Криму, однак важливими залишаються і інші форми спротиву. Авторка наводить приклад, як у грудні 2023 року члени української партизанської групи під назвою “Кримські бойові чайки” отруїли і вбили 24 російських солдатів, підмішавши в їхню горілку миш’як і стрихнін, попри високий ризик для свого життя. Окрім того, з Бахчисараю надходили повідомлення про те, що українські партизани вбивали російських солдатів, підмішуючи в пироги та алкоголь миш’як і щурячу отруту.

➡️ Джейд МакГлінн вказує на важливе місце партизан у військових зусиллях України: вони відіграють важливу роль у зборі та передачі розвідувальних даних, підтримують військові операції, здійснюють диверсії проти логістики та командних структур противника та створюють сприятливі умови для українських військових ініціатив:

💬 “Атаки на Крим, зокрема, мали значну геополітичну вагу і зміцнили український бойовий дух, протидіючи путінським наративам про російську міць. Щобільше, дії українського опору розвінчують твердження російської пропаганди про “привітність” місцевого населення”.

#СпротивТриває

Перейти до вмісту